🍉 Ձմերուկի հայրենիքը հյուսիսարևելյան Աֆրիկան է:
Հայտնի է, որ հատապտուղը մշակվում էր Հին Եգիպտոսում, որտեղ այն հաճախ տեղադրվում էր փարավոնների գերեզմաններում ՝ որպես հետմահու կյանքի սննդի աղբյուր:
Այս հատապտուղը Եվրոպա եկավ միջնադարում, և մինչև 17 -րդ դար այն Ռուսաստան բերվեց բացառապես դրսից: Այնուհետև ձմերուկը հասանելի էր միայն հասարակության վերին շերտերին, հասարակ մարդիկ առաջին անգամ պտուղները փորձեցին միայն 19 -րդ դարում:
🍉 🍉 Կալորիականություն և կազմ՝
Ձմերուկը պարունակում է մինչև 13% սախարոզա, ֆրուկտոզա և գլյուկոզա, այսինքն՝ հեշտությամբ մարսվող շաքարներ: Հատապտուղի միջուկը պարունակում է այնպիսի օգտակար նյութեր, ինչպիսիք են պեկտինները, մագնեզիումը, կալցիումը, նատրիումը, կալիումը, ֆոսֆորը, երկաթը, ինչպես նաև թիամինը, ռիբոֆլավինը, նիացինը, ֆոլաթթուն, կարոտինը, ասկորբինաթթուն և այլն: Միևնույն ժամանակ, ձմերուկներն ունեն ցածր կալորիականություն` 100 գրամը - 38 կկալ:
Սննդային արժեքը.
✅ճարպեր `0.15 գ;
✅սպիտակուց `0,61 գ;
✅ածխաջրեր - 7.55 գ;
✅ջուր - 91.45 գ
🍉 🍉 🍉 Առավելությունները և վնասը առողջությանը
Ձմերուկները ունեն հակաօքսիդիչ հատկություններ բաղադրության մեջ առկա հարուստ վիտամին և հանքային նյութերի շնորհիվ, որն օգնում է պաշտպանել մարմինը վնասակար ազատ ռադիկալներից: Բացի այդ, օգտակար նյութերը կանխում են մարմնի վաղաժամ ծերացումը:
«Ձմերուկը պարունակում է լիկոպեն, որը նրան տալիս է կարմիր գույն: Այն հակաօքսիդանտ է, որը նվազեցնում է աթերոսկլերոզի և սրտի հիվանդությունների վտանգը: Կան ուսումնասիրություններ, որոնք ցույց են տալիս, որ լիկոպենի օգտագործումը կարող է նվազեցնել դեպրեսիան, անհանգստությունը և նույնիսկ նվազեցնել հոդացավը:
Ձմերուկներն ունեն հզոր լեղամուղ և միզամուղ ազդեցություն, նրանք ունակ են մաքրել լյարդը և երիկամները տոքսիններից: Մրգերի մեջ ֆոլաթթվի պարունակությունը դրականորեն ազդում է մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակի վրա, մագնեզիումը օգնում է այլ նյութերին ավելի լավ ներծծվել մարմնին, սննդային մանրաթելերը` խոլեստերինի իջեցմանը: Հղիության ընթացքում վիտամին B9- ը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում չծնված երեխայի նյարդային համակարգի վրա: Ընդհանուր առմամբ, ձմերուկի օգտագործումը օգտակար է իմունային համակարգի համար, բարելավում է տրամադրությունը, հագեցնում է մարմինը կարևոր վիտամիններով և հանքանյութերով: Ցածր կալորիականության պտուղները օրգանիզմից հեռացնում են ավելորդ հեղուկը և դրանք հաճախ օգտագործվում են ծոմապահության օրերին և քաշի կորստի ժամանակ:
🍉 Երբ ձմերուկը չափից շատ եք ուտում, կարող եք աղիեստամոքսային խանգարումներ առաջացնել, որովայնի և միզապարկի շրջանում ցավ, փքվածություն: Պտուղներն ունեն մակերևույթի վրա մանրէներ ձևավորելու ավելի մեծ հակում, ուստի դրանք սառնարանից դուրս չեն կարող կտրված տեսքով պահվել:
🍉 Ձմերուկի օգտագործման հակացուցումները.
✅ միզասեռական համակարգի հիվանդություններ
✅ երիկամների քարեր
✅ Փորլուծություն
✅ ցիստիտ
✅ Պրոստատիտ
✅ մետեորիզմ
✅ աղեստամոքսային տրակտի հետ կապված խնդիրներ
🍉 🍉 🍉 Որքա՞ն ձմերուկ կարող եք ուտել օրական:
Ենթադրվում է, որ առողջ մարդը կարող է օրական ուտել մինչև 500 գրամ ձմերուկ, որպեսզի խուսափեք աղիքային անհանգստությունից կամ գազի արտադրությունից: Բացի այդ, չպետք է հատապտուղների օգտագործումը համատեղել այլ սննդատեսակների հետ՝ հատկապես ածխաջրերի: Ավելին, եթե մարդը նստում է ձմերուկի մոնոդիետայի վրա, ապա դա կարող է վտանգավոր լինել առողջության համար:
Երեխաների համար ձմերուկի թույլատրելի օրական չափը 80 գրամից մինչև 150 գրամն է:
🍉 Ձմերուկը դիետիկ մթերք է, որը պարունակում է մինչև 10% շաքար:
Սակայն, շաքարերի բաղադրության մեջ ներկայացված է հիմնականում ֆրուկտոզայով, և այն քայքայվում է առանց ինսուլինի մասնակցության:
Ճաշացանկում սահմանափակ քանակի քաղցր հատապտուղների ներառումը օգտակար է, քանի որ այն սնուցում է մարմինը հանքանյութերով, ֆոլաթթվով և այլ կարևոր տարրերով:
135 գ ձմերուկը համարվում է 1 ՀՄ և 40 կկալ է: Սա նշանակում է, որ ձմերուկի օգտագործումը բարձրացնում է արյան մեջ գլյուկոզայի 75%-ով, և այն պետք է ուտել փոքր չափաբաժիններով՝ 200 գ օրական: